Teraz jest 14 maja 2025, o 00:18

Regulamin działu

Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.

Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.

Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona
 Walne 
Autor Wiadomość
użytkownik

Post Re: Walne
Języka polska to trudna języka, przeczytanie ze zrozumieniem tekstu przekraczającego jedną stronę często jest trudniejsze od ustawienia przymusu krzyżowego.
Co prawda jest w protokole kilka błędów gramatycznych/językowych i „przejęzyczeń”, (np. przed Uchwałą 17. jest wniosek o uchylenie jawności, po czym uchwała uchyla tajność), ale nie utrudnia to przyswajalności.

Specjalnie dla Mietka:
przed Uchwałą 9. o udzieleniu absolutorium ustępującemu Zarządowi stoi, że Prezes przedstawił sprawozdanie z działalności Zarządu, a Przewodniczący KR, sprawozdanie tejże z rekomendacją udzielenia absolutorium.
Mietku, w takim protokole naprawdę nie zamieszcza się powyższych sprawozdań.

Gratuluję wszystkim wybranym i życzę im by to forum nie zniechęciło ich do pracy.

4 maja 2025, o 09:47
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Drogi Tomku , wiem że w protokole się nie zamieszcza sprawozdań i wiem , że zareagowałem zbyt impulsywnie za co Przepraszam kolegę Dzierżaka .
Ponad tydzień oczekiwałem , że Zarząd pochwali się swoimi dokonaniami z ostatniej kadencji i się nie doczekałem .

pozdrawiam

RW

5 maja 2025, o 16:19

375 członków związku grających w różnych szczeblach lig brydżowych i 28 przedstawicieli tej społeczności.To mniej niż 1 na 10.Jak się to ma do zalecenia że na 3 członków wybieramy 1 delegata.
Drużyn grających w różnych ligach jest 33 Czy nas już nic nie obchodzi co się dzieje w naszej dzidzinie sportu, rozrywki lub hobby? Może nadszedł czas na poważne rozmowy co dalej?

7 maja 2025, o 10:42
Zobacz profil Wyślij e-mail WWW
użytkownik

Michał Dolny napisał(a):
375 członków związku grających w różnych szczeblach lig brydżowych i 28 przedstawicieli tej społeczności.To mniej niż 1 na 10.Jak się to ma do zalecenia że na 3 członków wybieramy 1 delegata.
Drużyn grających w różnych ligach jest 33 Czy nas już nic nie obchodzi co się dzieje w naszej dzidzinie sportu, rozrywki lub hobby? Może nadszedł czas na poważne rozmowy co dalej?

bo po pierwsze Michale, jak to zauważył podczas WZG Michał Włoszek, uczestnictwo w WZG to nie obowiązek a przywilej.
Po drugie - zastosowanie metody do obliczenia ilości uprawnionych delegatów jest błędne. Gdy w klubie jest 5 zawodników- masz 1 miejsce. Masz 13 zawodników w klubie Dol-By co daje Ci 4.33 delegata na zjazd zaokrąglając w dół, czyli 4. Jeden Twój zawodnik nie przyniósł Ci dodatkowego głosu. Zatem trzeba by sprawdzić ilu zawodników jest w poszczególnych klubach i zweryfikować ilość rzeczywistych miejsc, ale nie jest to na pewno 1/10.

7 maja 2025, o 14:54

Zatem trzeba by sprawdzić ilu zawodników jest w poszczególnych klubach i zweryfikować ilość rzeczywistych miejsc, ale nie jest to na pewno 1/10.
Cieszy mnie konstruktywna dyskusja w tym temacie. Porozmawiajmy więc o konkretach.
W extra klasie mamy 3 mandaty
LKS KASZTELAN KONKRET Chełmno 9 zawodników
W I lidze 3 mandaty.
TKB PAAK CHEMIK Bydgoszcz 10 zawodników
W II lidze mamy 39 zawodników co zgodnie z zasadami wyznaczania delegatów uprawnia do 11 mandatów
1. ABS Lambda Bydgoszcz 7
2. BIN Aleksandrów Kujawski 8
3. JANTAR Toruń 9
4. Omega Perfekt Dom Brodnica 8
5. TENISPOINT CHEMIK Bydgoszcz 7
W III lidze mamy 118 zawodników co zgodnie z zasadami wyznaczania delegatów uprawnia do 32 mandatów.
1. BEMIX Więcbork 10
2. BIN II Aleksandrów Kujawski 8
3. BLOTKA Świecie 10
4. Centrum Planowania Przygód Toruń 8
5. EUROBAC Nakło 16
6. KJ Plast Bydgoszcz 10
7. LAMBDA II Toruń 11
8. MAKOMA Włocławek 8
9. MiD Brydż Bydgoszcz 11
10. MLKS Solec Kujawski 8
11. MOSiR Rypin 7
12. SPLINTER Toruń 11
Liga okręgowa Razem 189 zawodników w lidze okręgowej uprawnionych do mandatu było 67 osób.
1. ABSOLWENT Toruń 13
2. Centrum Planowania Przygód Ciechocinek 20
3. Centrum Planowania Przygód II Toruń 14
4. DOL-BY Bydgoszcz 13
5. EUROBAC II Nakło 14
6. IMPAS II Toruń 8
7. KS Krobia 8
8. Nestorzy i Seniorzy Bydgoszcz 15
9. Omega II Perfekt Dom Brodnica 17
10. POGOŃ Mogilno 6
11. SP60 Bydgoszcz 8
12. TENISPOINT II CHEMIK Bydgoszcz 8
13. TKKF Zjednoczeni Bydgoszcz 9
14. UKS GOL Brodnica 36
Wobec powyższego ma WZD powinno być 106 delegatów. Było natomiast 28 zebranie było legalne jednak dopiero w drugim terminie.

7 maja 2025, o 21:11
użytkownik

Sorry Michał, ale czas matury z matematyki, więc mój matematyczny mózg jak zwykle widząc liczby się trochę wyostrza.
W 3 lidze 33 mandaty, w okręgówce 57 mandatów, co daje łącznie 107 mandaty.
Tak dla poprawności klasycznej arytmetyki starożytnych Greków.

Kwestią inną jest czy kwalifikowana większość powinna być liczona w oparciu o osoby uprawnione, czy osoby zgłoszone. Przez analogię do np. Sejmu, jeżeli na sali jest 400 posłów to kwalifikowana większość wynosi 201, a nie 231. Wiem, że to o trochę inną rzecz chodzi, ale uważam, że nie popełniono żadnego błędu nie czekając na drugi termin.

Mam nadzieję, że wypowie się ktoś uczony w piśmie (tj. naszym ustawodawstwie), gdyż nasz statut tego nie precyzuje.

Pozdr
A

8 maja 2025, o 07:16
użytkownik

Sprawa wydaje się być prosta. Przynajmniej powinna być, zwłaszcza dla tak elitarnego środowiska.
Kluby mają przywilej uczestnictwa swych przedstawicieli w Walnym. Mają obowiązek zgłosić swych delegatów do określonej daty, w liczbie określonej w regulaminie/statucie. Tutaj jeden Delegat na trzech członków, z zaokrągleniem w dół.
Jeżeli nie wszystkie kluby skorzystały ze swojego prawa, to obstawiam że nie jest to wina Zarządu.
Ewentualne kworum określa się w odniesieniu do oficjalnie zgłoszonych Delegatów, a nie potencjalnych możliwości wynikających z ilości zarejestrowanych w okręgu zawodników. Nie wiem ile klubów skorzystało ze swego prawa i ilu zostało zgłoszonych Delegatów.

http://kpzbs.host4u.pl/index.php?option ... d&Itemid=9

8 maja 2025, o 07:48

w_adam napisał(a):
Sorry Michał, ale czas matury z matematyki, więc mój matematyczny mózg jak zwykle widząc liczby się trochę wyostrza.
Pozdr
A

3+3+11+32+67=116
Masz rację Adamie łącznie powinno być 116 osób.Przepraszam za pomyłkę.
Mam nadzieję, że wypowie się ktoś uczony w piśmie (tj. naszym ustawodawstwie), gdyż nasz statut tego nie precyzuje.
Też mam taką nadzieję.(Pozdrawiam maturzystów)

8 maja 2025, o 08:28
użytkownik

Pewnie obaj błądzicie w rachunkach, bo widzę że bierzecie pod uwagę drużyny, a nie kluby/stowarzyszenia, które mają po kilka drużyn. Wówczas może wyjść nawet więcej niż 116, (np. jedna drużyna ma 7, druga 8 członków. W rozbiciu wychodzi po dwóch delegatów. Sumarycznie mają 15- czyli 5 delegatów), ale nie mam zamiaru tego liczyć, bo to nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest wyłącznie to jakie kluby/stowarzyszenia skorzystały ze swojego prawa i zgłosiły swych delegatów do Walnego.

PS. jeżeli ktoś chciałby wrzucić kamyczek do ogródka Zarządu, to jest jeden, lekko naciągany powód: po 24.04. - wyznaczony termin zgłoszeń, Zarząd mógłby uzupełnić ogłoszenie o liczbie zgłoszonych Delegatów, ale musiałby wymyślić, że ktoś będzie próbował bić pianę o frekwencję (czytaj: zaangażowanie zawodników) i obciążać tym Zarząd.

8 maja 2025, o 09:06
użytkownik

Michał jak szybko przeleciałem podane przez ciebie ilości zawodników w drużynach (klubach), to wyszło mi tak jak napisałem 33 w 3 lidze i 57 w okręgówce. Sprawdź - co daje łącznie 107.

Tomek - zgłoszono o ile pamiętam od 30 do 33 delegatów. Skoro pojawiło się aż 28, więc było OK.

Ostatnie zdanie do wszystkich: doceniajmy to co inni robią dla nas społecznie. Sam Mieciu pamiętasz ile cię kosztowało pracy bycie prezesem, fajnie, że wystosowałeś przeprosiny do Krzyśka. Ja doceniam i dziękuję, nawet jak widzę jakieś błędy i niedociągnięcia, to jednak wiem, że to dzięki wam wciąż się kręci i jesteśmy dosyć wysoko w rankingu innych WZBSów (pod względem liczby członków, drużyn i odbywających się imprez).

Pozdrawiam
A

8 maja 2025, o 09:31
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 27 ]  Przejdź na stronę Poprzednia strona  1, 2, 3  Następna strona