|
Teraz jest 22 grudnia 2024, o 19:34
|
Regulamin działu
Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.
Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Matematyk potrzebny od zaraz
Autor |
Wiadomość |
mietek
użytkownik
|
Matematyk potrzebny od zaraz
Grasz 4 kier po wiście treflowym
D32-------------------W54 AKW10xxx------------2 KW--------------------A109xxx A----------------------w32
Co jest większą szansą ,,na wygranie ? Zagranie na 3 damę kier w impasie- Czy też zagranie kierów górą , a potem kar górą na szansę spadającej czerwonej damy ,
Ktoś jest w stanie obliczyć prawdopodobieństwo tych opcji ????????
M
jak by ktoś pytał to przeciwnik nie brał udziału w licytacji w treflach podłożona 9ka , figury pik były rozdzielone
ale mnie chodzi o czystą statystykę
M
|
3 sierpnia 2021, o 18:44 |
|
|
bydmario
użytkownik
|
Re: Matematyk potrzebny od zaraz
wydaje mi się, że w przybliżeniu : spadnięcie Dkier to układ 3-2 68%, 2/5*68%= 27,2% układ 4-1 28%, 1/5*28%= 11,2% 38,4% druga dama karo to 27,2% - razem ok. 65,6%
_________________ Mariusz Bielski - bydmario
|
3 sierpnia 2021, o 19:31 |
|
|
majraj
użytkownik
|
mietek napisał(a): Ktoś jest w stanie obliczyć prawdopodobieństwo tych opcji ????????
M Dzień dobry Jan Krzysztof Duda Pozdrowienia Jarek
|
3 sierpnia 2021, o 19:53 |
|
|
mietek
użytkownik
|
Ze znanych mi osób matematyków Adam Wujków Roman Janczarek ?? są inni ? odważą się coś wyliczyć ?? ??????
|
3 sierpnia 2021, o 20:21 |
|
|
majraj
użytkownik
|
|
3 sierpnia 2021, o 20:27 |
|
|
majraj
użytkownik
|
mietek napisał(a): Ze znanych mi osób matematyków Adam Wujków Roman Janczarek ?? są inni ? odważą się coś wyliczyć ?? ?????? wg http://szkolabrydza.pl/index.php?a=t&id=13&id_nad=2rozdanie 22 to co napisał bydmario wydaje mi się ok , może trzeba uwzględnić singlową damę karo Pozdrowienia Jarek
|
3 sierpnia 2021, o 21:35 |
|
|
bydmario
użytkownik
|
dlatego napisałem, że w przybliżeniu - singlowa dama karo tylko przy krótkim fragmencie kierowym jest coś warta, a tego już nie chciało mi się próbować wyliczyć. Dochodzi jeszcze szansa na AK pik w jednym ręku.
_________________ Mariusz Bielski - bydmario
|
4 sierpnia 2021, o 09:18 |
|
|
sarad
użytkownik
|
mietek napisał(a): Grasz 4 kier po wiście treflowym
D32-------------------W54 AKW10xxx------------2 KW--------------------A109xxx A----------------------w32
Co jest większą szansą ,,na wygranie ? Zagranie na 3 damę kier w impasie- Czy też zagranie kierów górą , a potem kar górą na szansę spadającej czerwonej damy ,
Ktoś jest w stanie obliczyć prawdopodobieństwo tych opcji ????????
M opcja co najwyżej trzeciej damy pod impasem = 36,75 % a drugiej damy na dowolnej ręce = 32,8 % nie liczyłem tylko cytuję za Wieczorkiewiczem - "Bezpieczna rozgrywka", bo nie jestem matematykiem tylko fizykiem i wolę gotowe tabelki pozdr. D. PS jeśli grasz na obie szanse (druga dama karo LUB impas damy kier) = 69,55 % ale jak zagrasz kiery górą i dama nie spadnie to następnie grając kara też górą wygrasz przy ok. 22 % dochodzi jeszcze szansa AKsec pik = 1,46 % lub drugi K pik u S, gdy nim nie wskoczy za pierwszym razem = 4,1 %, łącznie ok. 27,6 %.
_________________ Darek Góralski
|
4 sierpnia 2021, o 10:38 |
|
|
w_adam
użytkownik
|
Po pierwsze przywołany Roman Janczarek to też fizyk. Po drugie chciałbym zwrócić uwagę, że jak już nam wyjdzie, że D kier nie poleci singlowa lub druga, to ratuje nas singlowa lub druga dama karo. Po trzecie, skoro tak jak Mario napisał szansa na drugą lub singlową damę kier to ok. 38%, to nie możemy dodawać do tego wyniku szansy singlowej lub drugiej damy karo, tylko 27% + 11% z pozostałych 62% (kiedy dama kier nie poleci), co nam daje 38% z 62%, czyli niecałe 24%.
Pozostaje nam jeszcze szansa AK pik na jednym ręku, lub druga figura pik. Raczej wistujący nie ma AK pik, skoro nie wyszedł w niego, zatem spróbujmy zagrać po AK kier i AK karo pika ze stołu na szansę AK u RHO.
Oparcie rozgrywki na trzeciej damie kier w impasie (chociaż jest to pojedyncza szansa największa) pozbawia nas szansy drugiej damy karo i AK pik u RHO.
Podsumowując matematyka mówi AK kier AK karo i pik ze stołu,
A
|
5 sierpnia 2021, o 14:02 |
|
|
mietek
użytkownik
|
Adaś jesteś Wielki ! Chciałem uspokoić swoje nerwy po meczu 4 ek ..... Zgrałem te czerwone tuzy i zrolowałem , damy były trzecie ,, na drugim stole po wiście atutowym 10 lew ,, M
|
5 sierpnia 2021, o 17:09 |
|
|
|