|
Teraz jest 22 grudnia 2024, o 12:33
|
Regulamin działu
Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.
Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Autor |
Wiadomość |
mietek
użytkownik
|
Wychodzimy ?
.....znaczy z siebie partner 2karo multi , my przed , maksy ops wchodzi 2pik MY ------------- A10x Kw10xx Axxxxx Jakie propozycje ???/
|
23 lipca 2012, o 21:23 |
|
|
MarcinW
użytkownik
|
Re: Wychodzimy ?
Jak oni po, to może... kontra? Partner z pikami wypasuje, z kierami wyniesie... Jak P ma piki, to grzmocimy wszystko do końca, jak miał kiery to pewnie w nie zagramy...
_________________ Międzynarodowe Prawo Brydżowe 2007
|
23 lipca 2012, o 21:42 |
|
|
cherry_
użytkownik
|
zgadzam się z przedmówcą x- do koloru, jak P wyniesie na kiery licytujemy dalej.
|
24 lipca 2012, o 13:06 |
|
|
mike72
użytkownik
|
Tyle tylko, że kontry do koloru używa się przy rękach dwukolorowych. Po multi kontry w tej pozycji są karne. Zresztą, gdyby było inaczej, to nie sądzę, aby Mietek przedstawiał problem. Cóż pozostaje pas. A może oni gdzieś poszybują i zagramy tego szlema w kiery. ML
|
24 lipca 2012, o 14:41 |
|
|
MarcinW
użytkownik
|
Ile razy nie grałem z różnymi partnerami, tyle razy nawet losowo dana (nieustalona) kontra w tej pozycji była przez nas rozumiana jako - z pikami pasuj. Odgórne narzucenie "kontry są karne" połączone z zakazem licytowania inaczej uważam za niezrozumiałe.
Aczkolwiek niezrozumienie może wynikać z niskich zdolności brydżowych, które posiadam. Wówczas byłbym wdzięczny za oświecenie.
_________________ Międzynarodowe Prawo Brydżowe 2007
|
24 lipca 2012, o 15:00 |
|
|
mike72
użytkownik
|
Ależ możesz grać, że kontra jest do koloru, możesz grać, że oznacza 7+ kar, albo rękę na młodzieży z fitem kier lub pik. Nikt Ci niczego nie narzuca. Może w Twoim regionie rzeczywiście gra się kontrą do koloru. Z moich doświadczeń wynika, że zdecydowana większość par stosuje w tej pozycji kontrę karną. I jest to rozwiązanie statystycznie uzasadnione, gdyż w zdecydowanej większości przypadków określenie jaki kolor ma partner nie nastręcza znacznych trudności. Tu mamy przypadek z mniejszości, ale raczej nie sądzę, aby dopasowywanie ustaleń pod wyjątkowe rozdania miało większy sens. Można zresztą po raz enty przypomnieć rozdanie z jakiegoś Bermuda Bowl, mecz bodajże Polska - Gwadelupa, gdzie na jednej linii wychodził szlemik czy szlem, a przeciwnicy utrzymali się w częściówce w drugi stary. I przypadek ten nie zaistniał tylko na tym stole. Wracując do problemu, naprawdę wyobrażasz sobie, że po pasie 2 pik obiegnie, jeżeli partner nie ma pików? Bo jak ma i obiegnie, to chyba dobrze? No chyba, że jesteśmy pewni, że na 2 NT albo 3 kier bierzemy dużo. A jak byś miał kontrę karną, np. coś koło klasycznego NT z 4 pikami typu AD109 i singlem kier to co byś zrobił? Zapowiedział 3 do rogu czy dał kontrę do koloru? ML
|
24 lipca 2012, o 15:24 |
|
|
mietek
użytkownik
|
Nie tylko po multi ale i po wilku część par gra x karną , w takim wypadku trza niestety spasować i zalożyć że 2gi ops sfituje kolor , a jesli piki ma Nasz , "to co w skarbczyku to w skarbczyku"
|
24 lipca 2012, o 18:59 |
|
|
w_adam
użytkownik
|
Ja gram wtej sytuacji kontrą karną, dlatego nie pozostaje mi nic innego poza pasem. Pozdr A
|
24 lipca 2012, o 20:05 |
|
|
mietek
użytkownik
|
Turniej był ogórkowy bo Zdzislaw ogłosił że jest nagroda za najcudaczniejszy pomysł licytacyjny tzw GRANDE OGURAS chętnych bylo wielu a to rozdanie jednym z bardziej obrotowych wracaając do zdarzeń przy stole: 2karo -2pik -X ( ajakżeby KARNA )-pas 3kier !!-pas--4kier ------4pik x ! (znowu karna -pas--5kier - X ( chiba też karna ) ? jaki wynik ??? no swoje .........+2 lepiej rozmowy przy stole Co to była za kontra ????? a która pytam niewinnie przecież JA miałem 13 PC oznajmia kontrujacy Pora odsłonić rąbka tajemnicy z czym zawodnik wszedł 2pik po partii na 2 ręku !!!! Dxxxxxx , K , xx , xxxz moją Familly Double na 2karo nie mam szans na Grande Oguras wobec TAAKIEJ KONKURENCJI
|
24 lipca 2012, o 20:59 |
|
|
mietek
użytkownik
|
Sezon ogórkowy trwa w najlepsze KMP dostaje krzywe 18PC KDx A10x K KD98xx Z lewej 1karo -pas - z prawej 1NT no cóż na 2 trefl mnie stać z lewej 2 karo-pas partner ...................a tu jebut z prawej 3NT na taką beszczelność letko mnie przytkało i Family Double na stół trza znaleźć u partnera sympatecznego waleta ( a miał ich dwóch ) dama pik na stół i........................... S obie -------- A87 -------- J92 -------- 765 --------AJ104 J6543-----------KQ2 7653------------A108 J9-------------- K 65-------------- KQ9873 --------109 -------- KQ4 -------- AQ108432 ---------2 Rozgrywający damę pik przepuścił , króla pik po dojrzałym ( ogórki dojrzewają ? ) namyśle zabił zagrał karo , z za krzaków wyskoczył królik karowy ufffffffffff westchnął rozgrywający i w kolejnej lewie zagrał króla kier poniewaz piki się dzieliły 5-3 rolka -1 wszyscy zchowali karty i rozgorzała dyskusja czy należało pika jeszcze raz puścić by wygrać ........................ ale to ile jest 7+2 jakoś obecnym uszlo uwagi
|
14 sierpnia 2012, o 19:41 |
|
|
|