MPB'97 zacytowałem przypadkiem - kiedyś nawoływałeś do czytania i wkleiłeś link do niego i tak mi zostało na pulpicie. Tam zajrzałem.
Co do zastosowania P64C.
Właśnie uważam, że powinien on być stosowany w takiej sytuacji
(po wykreśleniu P64A2(II)). Twierdzę, że przy tej obronie strona niewykraczająca poniosła stratę. Ta obrona potrafiła wyegzekwować tylko 5 lew.
Dopiero Forta uzyskana w wyniku wykroczenia dała 6. lewę. Gdyby rozpatrywać rozdanie od momentu sprzed popełnienia FR i opierać się na GIB'ie lub Deep'ie, to w tym rozdaniu, przypuszczam, że oczekiwanym wynikiem jest -2.
A z drugiej strony mogę powiedzieć, że obrońcy zagraliby jeszcze gorzej i mogli pozwolić rozgrywającemu na 6 lew treflowych, pikową, karową i 2 kierowe (wszak nie ma wymogu umiejętnej obrony
) Dlaczego wynik oczekiwany mam brać z grającego nieomylnie GIB'a, a nie z realnie zaistniałej sytuacji?
A do jakiego wyniku oczekiwanego ma się odwołać "nieinformatyczny" sędzia, na tasowanych rozdaniach?
Cytuj:
Korzyść nie jest brakiem kary (częsty błąd wychowawczy wśród rodziców).
Nie brak kary uważam za korzyść, ale porównując te dwie sytuacje - w tej pierwszej korzyścią jest możliwość wykorzystania nielegalnie uzyskanej forty w stosunku do jej braku w drugim. Kara w obu przypadkach jest taka sama +1,
Cytuj:
Cytuj:
Rozumiem, że gdyby ta forta została w ręce obrońcy, który nie dochodzi do piłki, werdykt byłby taki sam. +1 czyli swoje. Bo automat P64A2 działa. Czy wtedy szukalibyśmy sprawiedliwości na stole: co by było gdyby...?
Nie nie szukamy, zapisalibyśmy swoje.
Czyli, abstrahując od tego rozdania:
gramy 3nt
Obrońca popełnia FR, lewę bierze rozgrywjący.
Ten sam Obrońca bierze lewę (już 5. swojej strony). Orientuje się, że popełnił fałszywkę i ma fortę z tego wynikającą. Co może zrobić?
1. zdjąć fortę - (dalej fauluje)
2. zachować się fair i odejść bokiem.
Skutki:
ad 1. werdykt sędziowski: +1, znaczy kontrakt bez 1
ad.2. werdykt sędziowski: +1, znaczy kontrakt zrealizowany
Wnioski?........
Gdyby to była matematyka, zakończyłbym:
C.N.D.
PS. może u podstaw decyzji o usunięciu P64A2(II) był fakt, że w przepisie tym był zapis o JEDNEJ takiej lewie. Przecież takich fort mógł nazbierać więcej (jak Kaziu w przykładzie Mietka). Może do takich sytuacji przewidziano P64C? Nie mam pojęcia...
Pozdr.
T.