|
Teraz jest 13 maja 2025, o 21:27
|
Regulamin działu
Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.
Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Autor |
Wiadomość |
eltomek
użytkownik
|
 Re: Walne
Języka polska to trudna języka, przeczytanie ze zrozumieniem tekstu przekraczającego jedną stronę często jest trudniejsze od ustawienia przymusu krzyżowego. Co prawda jest w protokole kilka błędów gramatycznych/językowych i „przejęzyczeń”, (np. przed Uchwałą 17. jest wniosek o uchylenie jawności, po czym uchwała uchyla tajność), ale nie utrudnia to przyswajalności.
Specjalnie dla Mietka: przed Uchwałą 9. o udzieleniu absolutorium ustępującemu Zarządowi stoi, że Prezes przedstawił sprawozdanie z działalności Zarządu, a Przewodniczący KR, sprawozdanie tejże z rekomendacją udzielenia absolutorium. Mietku, w takim protokole naprawdę nie zamieszcza się powyższych sprawozdań.
Gratuluję wszystkim wybranym i życzę im by to forum nie zniechęciło ich do pracy.
_________________ Pozdr. T.
|
4 maja 2025, o 09:47 |
|
 |
mietek
użytkownik
|
Drogi Tomku , wiem że w protokole się nie zamieszcza sprawozdań i wiem , że zareagowałem zbyt impulsywnie za co Przepraszam kolegę Dzierżaka . Ponad tydzień oczekiwałem , że Zarząd pochwali się swoimi dokonaniami z ostatniej kadencji i się nie doczekałem .
pozdrawiam
RW
|
5 maja 2025, o 16:19 |
|
 |
Michał Dolny
Dołączył(a): 5 września 2008, o 20:54 Posty: 532 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
375 członków związku grających w różnych szczeblach lig brydżowych i 28 przedstawicieli tej społeczności.To mniej niż 1 na 10.Jak się to ma do zalecenia że na 3 członków wybieramy 1 delegata. Drużyn grających w różnych ligach jest 33 Czy nas już nic nie obchodzi co się dzieje w naszej dzidzinie sportu, rozrywki lub hobby? Może nadszedł czas na poważne rozmowy co dalej?
_________________ Gra w brydża to nie walka na śmierć i życie.Brydż to przyjemność bycia w miłym towarzystwie
|
7 maja 2025, o 10:42 |
|
 |
bydmario
użytkownik
|
Michał Dolny napisał(a): 375 członków związku grających w różnych szczeblach lig brydżowych i 28 przedstawicieli tej społeczności.To mniej niż 1 na 10.Jak się to ma do zalecenia że na 3 członków wybieramy 1 delegata. Drużyn grających w różnych ligach jest 33 Czy nas już nic nie obchodzi co się dzieje w naszej dzidzinie sportu, rozrywki lub hobby? Może nadszedł czas na poważne rozmowy co dalej? bo po pierwsze Michale, jak to zauważył podczas WZG Michał Włoszek, uczestnictwo w WZG to nie obowiązek a przywilej. Po drugie - zastosowanie metody do obliczenia ilości uprawnionych delegatów jest błędne. Gdy w klubie jest 5 zawodników- masz 1 miejsce. Masz 13 zawodników w klubie Dol-By co daje Ci 4.33 delegata na zjazd zaokrąglając w dół, czyli 4. Jeden Twój zawodnik nie przyniósł Ci dodatkowego głosu. Zatem trzeba by sprawdzić ilu zawodników jest w poszczególnych klubach i zweryfikować ilość rzeczywistych miejsc, ale nie jest to na pewno 1/10.
_________________ Mariusz Bielski - bydmario
|
7 maja 2025, o 14:54 |
|
 |
Michał Dolny
|
Zatem trzeba by sprawdzić ilu zawodników jest w poszczególnych klubach i zweryfikować ilość rzeczywistych miejsc, ale nie jest to na pewno 1/10. Cieszy mnie konstruktywna dyskusja w tym temacie. Porozmawiajmy więc o konkretach. W extra klasie mamy 3 mandaty LKS KASZTELAN KONKRET Chełmno 9 zawodników W I lidze 3 mandaty. TKB PAAK CHEMIK Bydgoszcz 10 zawodników W II lidze mamy 39 zawodników co zgodnie z zasadami wyznaczania delegatów uprawnia do 11 mandatów 1. ABS Lambda Bydgoszcz 7 2. BIN Aleksandrów Kujawski 8 3. JANTAR Toruń 9 4. Omega Perfekt Dom Brodnica 8 5. TENISPOINT CHEMIK Bydgoszcz 7 W III lidze mamy 118 zawodników co zgodnie z zasadami wyznaczania delegatów uprawnia do 32 mandatów. 1. BEMIX Więcbork 10 2. BIN II Aleksandrów Kujawski 8 3. BLOTKA Świecie 10 4. Centrum Planowania Przygód Toruń 8 5. EUROBAC Nakło 16 6. KJ Plast Bydgoszcz 10 7. LAMBDA II Toruń 11 8. MAKOMA Włocławek 8 9. MiD Brydż Bydgoszcz 11 10. MLKS Solec Kujawski 8 11. MOSiR Rypin 7 12. SPLINTER Toruń 11 Liga okręgowa Razem 189 zawodników w lidze okręgowej uprawnionych do mandatu było 67 osób. 1. ABSOLWENT Toruń 13 2. Centrum Planowania Przygód Ciechocinek 20 3. Centrum Planowania Przygód II Toruń 14 4. DOL-BY Bydgoszcz 13 5. EUROBAC II Nakło 14 6. IMPAS II Toruń 8 7. KS Krobia 8 8. Nestorzy i Seniorzy Bydgoszcz 15 9. Omega II Perfekt Dom Brodnica 17 10. POGOŃ Mogilno 6 11. SP60 Bydgoszcz 8 12. TENISPOINT II CHEMIK Bydgoszcz 8 13. TKKF Zjednoczeni Bydgoszcz 9 14. UKS GOL Brodnica 36 Wobec powyższego ma WZD powinno być 106 delegatów. Było natomiast 28 zebranie było legalne jednak dopiero w drugim terminie.
_________________ Gra w brydża to nie walka na śmierć i życie.Brydż to przyjemność bycia w miłym towarzystwie
|
7 maja 2025, o 21:11 |
|
 |
w_adam
użytkownik
|
Sorry Michał, ale czas matury z matematyki, więc mój matematyczny mózg jak zwykle widząc liczby się trochę wyostrza. W 3 lidze 33 mandaty, w okręgówce 57 mandatów, co daje łącznie 107 mandaty. Tak dla poprawności klasycznej arytmetyki starożytnych Greków.
Kwestią inną jest czy kwalifikowana większość powinna być liczona w oparciu o osoby uprawnione, czy osoby zgłoszone. Przez analogię do np. Sejmu, jeżeli na sali jest 400 posłów to kwalifikowana większość wynosi 201, a nie 231. Wiem, że to o trochę inną rzecz chodzi, ale uważam, że nie popełniono żadnego błędu nie czekając na drugi termin.
Mam nadzieję, że wypowie się ktoś uczony w piśmie (tj. naszym ustawodawstwie), gdyż nasz statut tego nie precyzuje.
Pozdr A
|
8 maja 2025, o 07:16 |
|
 |
eltomek
użytkownik
|
Sprawa wydaje się być prosta. Przynajmniej powinna być, zwłaszcza dla tak elitarnego środowiska. Kluby mają przywilej uczestnictwa swych przedstawicieli w Walnym. Mają obowiązek zgłosić swych delegatów do określonej daty, w liczbie określonej w regulaminie/statucie. Tutaj jeden Delegat na trzech członków, z zaokrągleniem w dół. Jeżeli nie wszystkie kluby skorzystały ze swojego prawa, to obstawiam że nie jest to wina Zarządu. Ewentualne kworum określa się w odniesieniu do oficjalnie zgłoszonych Delegatów, a nie potencjalnych możliwości wynikających z ilości zarejestrowanych w okręgu zawodników. Nie wiem ile klubów skorzystało ze swego prawa i ilu zostało zgłoszonych Delegatów. http://kpzbs.host4u.pl/index.php?option ... d&Itemid=9
|
8 maja 2025, o 07:48 |
|
 |
Michał Dolny
|
w_adam napisał(a): Sorry Michał, ale czas matury z matematyki, więc mój matematyczny mózg jak zwykle widząc liczby się trochę wyostrza. Pozdr A 3+3+11+32+67=116 Masz rację Adamie łącznie powinno być 116 osób.Przepraszam za pomyłkę. Mam nadzieję, że wypowie się ktoś uczony w piśmie (tj. naszym ustawodawstwie), gdyż nasz statut tego nie precyzuje.Też mam taką nadzieję.(Pozdrawiam maturzystów)
|
8 maja 2025, o 08:28 |
|
 |
eltomek
użytkownik
|
Pewnie obaj błądzicie w rachunkach, bo widzę że bierzecie pod uwagę drużyny, a nie kluby/stowarzyszenia, które mają po kilka drużyn. Wówczas może wyjść nawet więcej niż 116, (np. jedna drużyna ma 7, druga 8 członków. W rozbiciu wychodzi po dwóch delegatów. Sumarycznie mają 15- czyli 5 delegatów), ale nie mam zamiaru tego liczyć, bo to nie ma żadnego znaczenia. Ważne jest wyłącznie to jakie kluby/stowarzyszenia skorzystały ze swojego prawa i zgłosiły swych delegatów do Walnego.
PS. jeżeli ktoś chciałby wrzucić kamyczek do ogródka Zarządu, to jest jeden, lekko naciągany powód: po 24.04. - wyznaczony termin zgłoszeń, Zarząd mógłby uzupełnić ogłoszenie o liczbie zgłoszonych Delegatów, ale musiałby wymyślić, że ktoś będzie próbował bić pianę o frekwencję (czytaj: zaangażowanie zawodników) i obciążać tym Zarząd.
|
8 maja 2025, o 09:06 |
|
 |
w_adam
użytkownik
|
Michał jak szybko przeleciałem podane przez ciebie ilości zawodników w drużynach (klubach), to wyszło mi tak jak napisałem 33 w 3 lidze i 57 w okręgówce. Sprawdź - co daje łącznie 107.
Tomek - zgłoszono o ile pamiętam od 30 do 33 delegatów. Skoro pojawiło się aż 28, więc było OK.
Ostatnie zdanie do wszystkich: doceniajmy to co inni robią dla nas społecznie. Sam Mieciu pamiętasz ile cię kosztowało pracy bycie prezesem, fajnie, że wystosowałeś przeprosiny do Krzyśka. Ja doceniam i dziękuję, nawet jak widzę jakieś błędy i niedociągnięcia, to jednak wiem, że to dzięki wam wciąż się kręci i jesteśmy dosyć wysoko w rankingu innych WZBSów (pod względem liczby członków, drużyn i odbywających się imprez).
Pozdrawiam A
|
8 maja 2025, o 09:31 |
|
 |
|