|
Teraz jest 22 grudnia 2024, o 04:05
|
Regulamin działu
Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.
Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
Autor |
Wiadomość |
mietek
użytkownik
|
Re: Wariackie rozdania
zarąbiście , a co jest uzgodnione ?
czy partner może mieć kartę , np
xx ---- AKDWxx AKDxx
??????????
|
25 lutego 2022, o 21:22 |
|
|
majraj
użytkownik
|
mietek napisał(a): zarąbiście , a co jest uzgodnione ?
czy partner może mieć kartę , np
xx ---- AKDWxx AKDxx
?????????? 1. tytuł to "wariackie rozdanie" 2. uzgodnione są, oczywiście, kiery 3. po co negatywne myślenie 4. na drugim stole maję ten sam problem Pozdrowienia Jarek
|
25 lutego 2022, o 21:23 |
|
|
mietek
użytkownik
|
Jarek Po pierwsze nie atakuję twoich decyzji po drugie experci uważają że 4NT powinna licytować silniejsza ręka po trzecie twój partner próbuje odlicytować silną 2 kolorówkę po 4te tylko Ty uważasz że w proponowanej przez ciebie sekwencji uzgodnione są kiery ( oczywiście mogę się mylić ) Adam !!! pomocy
na moim stole licytacja przebiegała jak poniżej
1trefl-pas -2kier-pas 3karo-pas-4kier -pas 5trefl -X !-??
|
25 lutego 2022, o 22:46 |
|
|
majraj
użytkownik
|
mietek napisał(a): Jarek Po pierwsze nie atakuję twoich decyzji po drugie experci uważają że 4NT powinna licytować silniejsza ręka po trzecie twój partner próbuje odlicytować silną 2 kolorówkę po 4te tylko Ty uważasz że w proponowanej przez ciebie sekwencji uzgodnione są kiery ( oczywiście mogę się mylić ) Adam !!! pomocy
na moim stole licytacja przebiegała jak poniżej
1trefl-pas -2kier-pas 3karo-pas-4kier -pas 5trefl -X !-?? 1. wg mnie nastąpiło samo-uzgodnienie kierów, 2 razy kiery i potem 4NT, musi znaczyć to, że chodzi o kiery 2. 4 kier po 3 karo to błąd teraz trzeba zgadywać wylosowano 5 kier Pozdrowienia Jarek
|
26 lutego 2022, o 09:27 |
|
|
mietek
użytkownik
|
AX-----------XXX --------------AKD9XXXX AKDWXX----X A10XXX-----X
na 1 stole grano 6 karo -nie poszło na 2 stole grano 5kier -11 lew
kiery dzieliły się 4-1 , żeby wygrać szlemika kierowego trzeba trafić czym zejść do ręki
|
26 lutego 2022, o 09:55 |
|
|
majraj
użytkownik
|
mietek napisał(a): AX-----------XXX --------------AKD9XXXX AKDWXX----X A10XXX-----X
kiery dzieliły się 4-1 , żeby wygrać szlemika kierowego trzeba trafić czym zejść do ręki czyli 5 kier jest w punkt, dzięki za uznanie Pozdrowienia Jarek
|
26 lutego 2022, o 09:57 |
|
|
w_adam
użytkownik
|
Trochę późno zajrzałem. Jak widać odzywka 2H trafiona pod system - GF na dobrym (mam nadzieję) kolorze. po 3D partnera (silny trefl), na razie powoli 3H, łatwo sobie wyobrazić, że pójdzie 7H, jak i to, że nie wygramy 5-ciu, jak jadą 3 piki. Szukanie z kartą Ax, - AKDWxx A10xxx drugiego koloru to duuuuży błąd. Partner dwukrotnie powtórzył kiery, więc pokazywanie tak miernego koloru mija się z celem, często będzie szło 7NT, jak partner ma fit treflowy, a przelecimy szlemika treflowego jak P ma np. Kx AKDWxx x Dxxx. Jeżeli trafnie odebraliśmy odzywkę 4T jako pokazanie drugiego koloru, to powinniśmy zalicytować 5H, jako odwrotny inwit autowy, tzn. pełne kiery i brak bocznych cuebidów. Partner z tym co miał (wiem, że wymagamy od niego prawie niemożliwego), powinien odwinąć minimum szlemikiem z trzymaniami pierwszej klasy i hauptkolorem karowym, lub nawet zainwitować szlema poprzez cue bid 5S.
Teraz 2 zdania w kwestii dyskusyjnych 4NT. Skoro raz zalicytowaliśmy GF na kierach, a potem je powtórzyliśmy, to chyba gramy w kiery. Nie zawsze o asy musi pytać ręka silniejsza. Powinna odpowiadać ta ręka (czyli pytać partner), która jest łatwo sprzedawalna.
Ale ja nie jestem spec od licytacji, jeden z graczy w mojej drużynie powiedział o mnie: "ty to czasem celnie rozgrywasz, jeszcze bardziej celnie wistujesz, ale o licytacji to ty nie masz pojęcia".
Idźcie więc do jakiegoś eksperta.
A
|
26 lutego 2022, o 22:04 |
|
|
sarad
użytkownik
|
mietek napisał(a): AX-----------XXX --------------AKD9XXXX AKDWXX----X A10XXX-----X
kiery dzieliły się 4-1 , żeby wygrać szlemika kierowego trzeba trafić czym zejść do ręki trefle były 6-1 ? Odnośnie licytacji: nie otworzę 1T, waham się między 1D a 2T=acol po 1D podobnie jak po 1T trzeba się przygotować na odpowiedź kierami (1/2H) jednak po dwukrotnym ich powtórzeniu przez odpowiadającego nie powinno być wątpliwości w jaki kolor chce grać, dalej po zalicytowaniu 4T przez otwierającego pozostaje odwrotny inwit atutowy, tak jak napisał Adaś. Co innego, gdy 4T zalicytuje odpowiadający. Dlatego po otwarciu 2T jest łatwiej: 2T - 2H (pozytywne 3 kontrole, kolor 5+) 3D - 3H 3P - 4T 4BA - 5P 6H Szanse wygrania szlemika licząc z grubsza to ok. 80 % , przy podziale atu 3-2 lub 4-1 z co najmniej 2 karami przy ich dłuższym fragmencie.
_________________ Darek Góralski
|
12 marca 2022, o 10:26 |
|
|
|