Licytacja bez elektroniki
Autor |
Wiadomość |
majraj
użytkownik
|
Licytacja bez elektroniki
Dzień dobry
mam dwa pytania odnośnie poniżej opisanej sytuacji
W N E S pas pas pas 1C ?
teraz W mówi "wziąłem karty z niewłaściwego pudełka", chowa karty, które ma w ręku i nowy wyjmuje zestaw kart
1. co wolno / nie wolno zrobić W ?
dalej przy stole było tak W N E S pas pas pas 1C 1NT X ?
2. co wolno / nie wolno zrobić E ?
Pozdrowienia
Jarek
|
6 listopada 2023, o 07:23 |
|
|
Michał Dolny
Dołączył(a): 5 września 2008, o 20:54 Posty: 517 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Re: Licytacja bez elektroniki
MPB pkt 8 B. Po zwróceniu uwagi na nieprawidłowość 1. (a) Sędzia powinien zostać przywołany natychmiast po zwróceniu uwagi na nieprawidłowość. (b) Po zwróceniu uwagi na nieprawidłowość każdy gracz, również dziadek, może wezwać sędziego. (c) Przywołując sędziego, gracz nie traci żadnych przysługujących mu uprawnień. Gdybym ja prowadził zawody kazałbym grać dalej.
_________________ Gra w brydża to nie walka na śmierć i życie.Brydż to przyjemność bycia w miłym towarzystwie
|
6 listopada 2023, o 10:21 |
|
|
Mariusz_Z
użytkownik
|
Tę sytuację reguluje pkt. 15A1 oraz 15A2a. Orzeka się wynik rozjemczy. Sędzia może również wymierzyć karę proceduralną.
Pozdrawiam Mariusz
|
6 listopada 2023, o 16:12 |
|
|
mietek
użytkownik
|
A cóż mówią te pkt Regulaminu ?
M
|
6 listopada 2023, o 21:23 |
|
|
mietek
użytkownik
|
znalazłe
Karty z niewłaściwego pudełka Zapowiedź unieważnia się (wraz ze wszystkimi kolejnymi zapowiedziami), jeśli zgłosił ją gracz z kartami z niewłaściwego pudełka. Jeżeli partner wykraczającego zgłosił zapowiedź po unieważnionej zapowiedzi wykraczającego, należy orzec wynik rozjemczy. W przeciwnym razie wykraczający ponownie zgłasza zapowiedź po obejrzeniu właściwej ręki i licytacja przebiega dalej normalnie. Do każdej zapowiedzi wycofanej lub unieważnionej stosuje się przepis 16C. Jeżeli wykraczający powtarza swoją zapowiedź w czasie rozgrywania rozdania z kartami, które uprzednio omyłkowo wyjął, sędzia może zezwolić na normalne rozegranie tego rozdania, ale należy orzec wynik rozjemczy, gdy zapowiedź wykraczającego w drugim rozdaniu różni się* od zapowiedzi uprzednio unieważnionej.
|
6 listopada 2023, o 21:32 |
|
|
majraj
użytkownik
|
Mariusz_Z napisał(a): Tę sytuację reguluje pkt. 15A1 oraz 15A2a. Orzeka się wynik rozjemczy. Sędzia może również wymierzyć karę proceduralną.
Pozdrawiam Mariusz Dzień dobry Dziękuję za odpowiedź Ja byłem zawodnikiem E i myślałem, że nie wolno mi nic licytować, oprócz pasa oczywiście ) Pozdrowienia Jarek
|
6 listopada 2023, o 21:41 |
|
|
|