|
Teraz jest 28 grudnia 2024, o 10:50
|
Autor |
Wiadomość |
w_adam
użytkownik
|
Jak to grać?
Kolejna rozgryweczka, która nie daje mi spokoju.
AKW105________984 K96____________A105 ADW3__________95 A______________KD1054
Rozgrywamy z silnej ręki (W) szlemika pikowego. Przeciwnicy cały czas milczeli, jedynie prawy oponent skontrował cue bid kierowy (zalicytowany przez naszego partnera). N posłusznie wymaszerował w 2 kier. Jaki plan?
Ciekawe, czy co poniektórzy zawodnicy szykując się do pierwszych lokalnych turniejów na żywo, przestaną zrywać ogórki i trochę pogłówkują?
P.S. do niektórych już straciłem nadzieję.
Pozdrawiam A
|
22 lipca 2021, o 19:33 |
|
|
sarad
użytkownik
|
Re: Jak to grać?
Z czym gość kontrował? Czyżby miał 6 serduszek? Biję K kier, 2x piki z góry, coś spadło? pewnie nie więc A trefl, kier do Asa chyba, że ujawni się krótkość z lewej i przebije? a jak nie, to wyrzucam trzeciego kiera na K trefl i jeszcze raz trefla, upycham karo i wpuszczam go pikiem. Wygrałem/przegrałem? Alternatywna rozgrywka to zagranie tylko raz pika górą, odblokowanie asa trefl i zagranie 10 pika potem łapanie lub spadnięcie waleta trefl. Wracam do nalewek, ogórki już dawno zakiszone
_________________ Darek Góralski
|
23 lipca 2021, o 07:39 |
|
|
majraj
użytkownik
|
Dzień dobry
nie umiem wysłać priva a tym razem chciałbym opisać moją rozgrywkę ..
Pozdrowienia
Jarek
|
23 lipca 2021, o 07:45 |
|
|
Michał Dolny
Dołączył(a): 5 września 2008, o 20:54 Posty: 517 Lokalizacja: Bydgoszcz
|
Jako nowicjusz i świeżo upieczony WK3 spróbowałbym tak. 2kier zabrać królem. Zagrałbym asa trefl. kolejno zagram do asa kier. Na króla trefl wyrzucę trzeciego kiera. zaimpasuję karo i mam nadzieję na wyłapanie 2 damy pik dając sobie nadzieję na wygranie tego szlemika. Chętnie posłucham ekspertów czy mam szansę ?
_________________ Gra w brydża to nie walka na śmierć i życie.Brydż to przyjemność bycia w miłym towarzystwie
|
23 lipca 2021, o 07:46 |
|
|
majraj
użytkownik
|
Dzień dobry
K kier A trefl As pik kier do Asa K trefl , wyrzucienie kier D wyrzucenie Kara impas Karo
Pozdrowienia
Jarek
|
23 lipca 2021, o 08:01 |
|
|
bydmario
użytkownik
|
sarad napisał(a): Z czym gość kontrował? Czyżby miał 6 serduszek?
Biję K kier, 2x piki z góry, coś spadło? pewnie nie więc A trefl, kier do Asa chyba, że ujawni się krótkość z lewej i przebije? a jak nie, to wyrzucam trzeciego kiera na K trefl i jeszcze raz trefla, upycham karo i wpuszczam go pikiem. Wygrałem/przegrałem?
Alternatywna rozgrywka to zagranie tylko raz pika górą, odblokowanie asa trefl i zagranie 10 pika potem łapanie lub spadnięcie waleta trefl.
na razie przegrywasz bo jeszcze jedno karo zostaje.
_________________ Mariusz Bielski - bydmario
|
23 lipca 2021, o 08:09 |
|
|
bydmario
użytkownik
|
w_adam napisał(a): Kolejna rozgryweczka, która nie daje mi spokoju.
AKW105________984 K96____________A105 ADW3__________95 A______________KD1054
biorę jak przedmówcy K (zakładamy, że szuja wstawia coś z QW) w ręku i najchętniej zagrałbym asa trefl i waleta pik.
|
23 lipca 2021, o 08:27 |
|
|
w_adam
użytkownik
|
Brawo wszyscy zabierający głos. Może jakieś uzasadnienie, typu gram na takie i takie szanse, przegram wtedy i wtedy (gdyby się udało dołożyć do tego przybliżone wyliczenia matematyczne byłoby super - chociaż sam łapię się na tym, że czasem gram rutynowo zamiast przedkładać konkretne szanse wynikające z rachunku prawdopodobieństwa podziałów kolorów).
P.S. Jarek, naciskasz PW poniżej i wysyłasz prywatną wiadomość.
Pozdrawiam A
|
23 lipca 2021, o 08:31 |
|
|
bydmario
użytkownik
|
w_adam napisał(a): Brawo wszyscy zabierający głos. Może jakieś uzasadnienie, typu gram na takie i takie szanse, przegram wtedy i wtedy (gdyby się udało dołożyć do tego przybliżone wyliczenia matematyczne byłoby super - chociaż sam łapię się na tym, że czasem gram rutynowo zamiast przedkładać konkretne szanse wynikające z rachunku prawdopodobieństwa podziałów kolorów).
Pozdrawiam A zakładając oddanie waleta / którego oddam i tak jeśli impas nie stoi/ dostaję dodatkowe wejście w stół, które pozwoli mi sprawdzić szansę wyrobienia lew treflowych, co wyeliminuje konieczność impasu karo. matematycznie nie wiem, taka czutka.
|
23 lipca 2021, o 08:38 |
|
|
w_adam
użytkownik
|
Mario, mała uwaga, nawet jak wyrobisz lewy treflowe (np. przebitką) to nie uda ci się wyrzucić 3 kar i 1 kiera, bo masz tylko 3 lewy treflowe.
A
|
23 lipca 2021, o 09:38 |
|
|
|