Teraz jest 11 kwietnia 2026, o 17:56

Regulamin działu

Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.

Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.

4kier z KMP-imp 
Autor Wiadomość
użytkownik

Post 4kier z KMP-imp
dość ciekawe, iście z bridgemastera, rozdanie pojawiło się w ostatnich KMP-ach na impy.

Grasz na WE 4 kier z ręki E, na niektórych stołach bez interwencji, na niektórych zawodnik S pojawił się 1D.

Licytacja jednostronna od E:
PAS
1trefl 1kier
2 kier 3kier
4 kier

W - - - - - - - - - - - - - - E
S K 6 3 - - - - - - - - - S A Q J 9
H K 10 7 3 - - - - - - - H A 5 4 2
D A J 8 2 - - - - - - - - D 5 3
C K 8 - - - - - - - - - - C 4 3 2

Kolega Mariusz Kuś otrzymał wist 7pik (odmienny), wzięła 9. Następnie karo do Waleta, wziętego Damą.
Odwist 10 trefl do Asa u S i ponowiony 6 trefl do K w stole, od N 7trefl
Teraz kier do Asa, S dodał Damę.
Jaki pomysł/niebezpieczeństwo w rozdaniu?

25 lutego 2026, o 12:38
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Post Re: 4kier z KMP-imp
Być może nie ma to zbytniego wpływu na przebieg rozgrywki, ale jak ja ją sobie układam chciałbym wiedzieć wszystko co się wydarzyło przy stole. A więc jakie założenia, kto rozpoczynał licytację, jak ona biegła, kto więc rozgrywa. Pierwszy wist w 7pik zakonotowałem, ale który ops w ta 7 wyszedł i co dołożył jego partner.
Lubię szukać jak mam więcej wskazówek.

A propos awansu, to mistrz Mariusz Arutiunianc popisał się dokładną i jak najbardziej poprawną analiza i dal celnego pasa na ktr wywoławczą partnera z 4ma blotkami trefl.
Po pierwsze partner dał kontrę po 3-cio ręcznym otwarciu A więc ma raczej od 9PC, dokładnie 4 piki, maksymalnie 2 kiery i na pewno nie ma 6 kar (na pewno je zalicytuje zamiast ktr). Więc na pewno 2C będzie grane na 6-7 atutach, choć mają 8 pików.
Rzeczywistość w postaci układów była jeszcze bardziej sprzyjająca, za co tym bardziej należy docenić celność pasa.

Pozdr
A.

26 lutego 2026, o 13:12
użytkownik

Adam, przed Twoim postem widzę udało mi się wyprzedzić Twoje pytania i uzupełniłem część tych informacji edytując treść.
Przypomnę - IMP (nie wiem czy ważne ale w ramach KMP).
Rozdawał N po licytacji: (przy okazji - czy ktoś wie jak się robi znaczki kolorów)
obie przed.
P P P 1trefl
P 1kier P 2 kier
P 3kier P 4 kier
wist odmienny z ręki S siódemką pik.
Pierwsza lewa: 7 3 5 9
Druga lewa: 3 karo, 6 W Q
Trzecia lewa: 10 trefl, 2 A 8
Czwarta lewa: 6 trefl, K 7 3
Piąta lewa: 3kier 6 A Q

26 lutego 2026, o 18:48
użytkownik

Wracamy do rozdania, po intensywnym kilkudniowym wysiłku brydżowym.

W turnieju na maksy sprawa jest prosta, gramy kolejnego kiera, żeby w przypadku zastania DW sec w kierach wziąć 11 lew, próba zabezpieczenia się przed podziałem 4-1 może skutkować złapaniem jaja, jeśli jednak DW są sec. bo inni wezmą nadróbkę, w odróżnieniu od nas.

Ponieważ gramy na IMPy możemy zrealizować kontrakt także w przypadku niekorzystnego podziału kierów rezygnując z nadróbki.
W przypadku czwartego Waleta kier za królem, możemy wygrać jeżeli N będzie posiadał dokładnie skład 3433.

Musimy sobie jeszcze odpowiedzieć na pytanie, czy grając na tą szansę ryzykujemy przegranie kontraktu w przypadku zastania DW sec. Jedyny realny rozkład przy którym przegramy ten kontrakt, to skład S 3226, który jednak z powodzeniem możemy wykluczyć, gdyż po pierwsze na pewno zameldowałby się on z tym w licytacji, a po drugie wyszedłby z tej karty raczej w dubla karo, niż spod 3-ciej 10-tki pik (wist nastąpił na pewno z konfiguracji 107x lub 107xx.

Zatem po wzięciu lewy treflowej należy przebić w ręce karo (po zgraniu wcześniej Asa) a w stole trefla, po czym zacząć grać piki, jeśli N ma skład 3433, po zagraniu przedostatniego pika zostaną mu same atuty. Będzie więc musiał przebić ostatniego pika, zostanie wpuszczony i będzie maszerował spod Waleta do K10 w stole.

Pozdr
A

2 marca 2026, o 19:27
użytkownik

po wynikach widać rozdanie nie było łatwe - wygrało łącznie 21 par, ale tak jak Adam napisałeś - na impy inaczej niż na maksy. N miał oczekiwany skład 3433 - zatem w 3-kartowej końcówce znalazł się na wpustce przebitkowej.

Adam - może jakieś rozdanie z GP?
i z ciekawości - czy przyszło Ci walczyć z Sonatą? Czy ten system powinien być dopuszczony do turniejów?

3 marca 2026, o 10:48
użytkownik

Dużo ciekawych rozdań w GPPP było, GPPT ciekawe licytacje od półfinałów można sobie prześledzić, bo graliśmy na tabletach.
Niestety GPPP to nie był nasz turniej, na deser zagraliśmy szlemiczka w piki, atu AKW97 do 853. Jak 2-ga lub 3-cia dama w impasie to szlem, niestety za uchem się odłożyło D10xx.
Grałem wielokrotnie na Sonatę, nie mam zdania, czy powinni tego zakazać na pary. Ja osobiście na Sonatę wyciągam inny utwór "Ride of the Valkyries" czyli "Cwał Walkirii" R. Wagnera i krew się leje :)

A

3 marca 2026, o 14:02