|
Teraz jest 21 stycznia 2026, o 17:36
|
Regulamin działu
Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.
Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
| Autor |
Wiadomość |
|
mietek
użytkownik
|
 Konsternacja
Ledwo pojechałem na 2 ligę a tu takie coś , sędzia nie był wezwany , rozdania nie opowiem( może później ) , jedynie pytanie do uczestników FORUM -----4kier po 4kier gracz licytuje PAS i wistuje króla trefl ____ gramy na zasŁonach , po drugiej stronie gracze na podstawie odgłosów ponoszą kurtynę _ czyli po 4kier i jednym pasie nastąpiła podniesiona kurtyna -co kOledzy sędziowIE zrobiliby z takim przypadkiem //?
M
|
| 5 października 2025, o 13:51 |
|
 |
|
wuj1976
użytkownik
|
 Re: Konsternacja
Szukamy winnych, karzemy niewinnych, nagradzamy tych, którzy nie mieli z tym nic wspólnego...
Licytujemy dalej z uwzględnieniem art. 24 B. Partner wykraczającego (szczęśliwego posiadacza króla trefl) raz pasuje. Zatem wszystko wskazuje na to, że jednak zagramy 4H po wiście królem trefl. Oczywiście wyjaśniamy, że nie należy podnosić kurtyny w trakcie licytacji. 72C raczej się nie przyda.
_________________ Krzysztof Dzierżak
|
| 5 października 2025, o 14:59 |
|
 |
|
H_Klos
użytkownik
|
Gdzieś czytałem, że licytacje kończą 3 PAS-y.
|
| 6 października 2025, o 14:53 |
|
 |
|
mietek
użytkownik
|
Licytacja była początkowo ----------1kier 1pik---2kier 3NT----4kier Przerwa jak wyżej ,,,
6NT i 3pasy
Co z królem trefl ? Co dalej ?
M
|
| 6 października 2025, o 17:02 |
|
 |
|
w_adam
użytkownik
|
Mieciu, podaj pliss wszystkie szczegóły, czyli cała licytację z pasami, literki licytantów (NSWE), wtedy po poznaniu wszystkich detali będzie łatwiej się odnieść do sytuacji na stole.
A
|
| 7 października 2025, o 06:35 |
|
 |
|
mietek
użytkownik
|
Proszę bardzo , licytuje NS N Otwiera 1 kier dalej jak wyżej , po 4kier E uznał że licytacja się skończy i położył na stole króla trefl ,zanim deska pojechała na drugą stronę . Tymczasem po drugiej stronie z bliżej nieokreslonego powodu tez uznano że licytacja skończyła się po 3NT , podniesiono kurtynę i W próbowała zaatakować , tym razem zakrytą kartą . I tu właśnie nastąpiła owa konsternacja . M
|
| 7 października 2025, o 17:39 |
|
 |
|
wuj1976
użytkownik
|
24 E karta staje się kartą przygwożdżoną 50 D 2 rozgrywający może nakazać albo zakazać (dopóki obrońca utrzymuje się przy wyjściu) wyjścia w kolor karty przygwożdżonej gdy rozgrywający wybierze którąś z tych możliwości, karta zostaje podjęta gdy zaniecha powyższego, karta pozostaje przygwożdżona - musi zostać zagrana przy pierwszej sposobności (art. 50 D)
_________________ Krzysztof Dzierżak
|
| 7 października 2025, o 18:49 |
|
 |
|
mietek
użytkownik
|
Heyka Myślę że czyta to forum , więcej osób biegłych w prawie brydżowym , zgadzacie się z takim werdyktem ? Ja nie jestem przekonanym , że taka interpretacja przepisów jest prawidłowa
|
| 7 października 2025, o 20:37 |
|
 |
|
w_adam
użytkownik
|
Przede wszystkim należy przywołać przepis 22. Licytacja jeszcze się nie zakończyła. Oczywiście jeżeli po 6NT, gracz W zmieni swoją odzywkę, czyli np. skontruje, wówczas, można mówić o wykorzystaniu nielegalnej informacji (pokazany K trefl). Według mnie mamy tu większe spektrum możliwości, bo dodatkowo nastąpił wist nie z tej ręki. S może także zaakceptować ten wist i wyłożyć swoje karty. Jeżeli tego nie robi, to przygważdża się K trefl i dalej jak napisał Krzysztof, zakazujemy, nakazujemy itd.
Ale ja nie uczony w prawie, może jeszcze jakiś dodatkowy wpis z grona sędziowskiego by się przydał, na potwierdzenie (lub wręcz przeciwnie) tego co napisałem.
A
|
| 8 października 2025, o 06:50 |
|
 |
|
eltomek
użytkownik
|
Adam, licytacja zakończyła się chyba (?!) na 4 kier, ten dodatek o dalszym ciągu licytacji (do 6nt), to wesoła twórczość "co by było gdyby..." Tak przynajmniej zrozumiałem (choć stylistyka, jak zawsze, nie pomaga): mietek napisał(a): ... E uznał że licytacja się skończy i położył na stole króla trefl ,zanim deska pojechała na drugą stronę . Tymczasem po drugiej stronie z bliżej nieokreslonego powodu tez uznano że licytacja skończyła się po 3NT , podniesiono kurtynę i W próbowała zaatakować , tym razem zakrytą kartą . I tu właśnie nastąpiła owa konsternacja .
_________________ Pozdr. T.
|
| 8 października 2025, o 08:13 |
|
 |
|