Teraz jest 4 grudnia 2021, o 21:11


Regulamin działu


Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.

Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 
 Ile lew ? 
Autor Wiadomość
użytkownik

Dołączył(a): 19 listopada 2009, o 20:37
Posty: 722
Post Ile lew ?
Pytanie do Panów sędziów .
Podobno coś się pozmieniało w interpretacji fałszywego renonsu .

Mamy taki pasztecik

W rozgrywał 2NT


---------------------K9
--------------------------
-------------------------
---------------------KW

D---------------------------------A10
-----------------------------------98
-------------------------------------
D108-------------------------------

-------------------74
----------------------
----------------------
-------------------A5

Przy piłce jest gracz S , do tego momentu obrona wzięła 4 lewy
W cztero kartowej końcówce S zagrywa asa trefl -kolejno dołożono karty
8trefl-9ka pik !!-10 pik

i S gra trefla , N inkasuje jeszcze 2 lewy treflowe co daje wynik -2

Jaki powinien być wynik rozdania i na jakiej podstawie ??


2 października 2021, o 15:45
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Dołączył(a): 20 maja 2009, o 20:25
Posty: 72
Post Re: Ile lew ?
Gdyby N nie popełnił fałszywego renonsu, to wynik byłby -1.
Standardowe rozstrzygnięcie w przypadku uprawomocnionego fałszywego renonsu reguluje przepis 64A2 MPB:
"Wykraczający nie wziął lewy, w której popełnił fałszywy renons, wówczas, jeśli strona wykraczająca wzięła tę lub którąś z następnych lew, to po zakończeniu rozgrywki jedną z tych lew przekazuje się stronie niewykraczającej".
Zatem od osiągniętego wyniku przy stole odejmujemy obronie jedną lewę i uzyskujemy ten sam wynik -1.
Taki wynik należy orzec.


3 października 2021, o 12:32
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lutego 2010, o 21:48
Posty: 765
Post Re: Ile lew ?
Czyli np.

...................... -
...................... 5432
...................... -
...................... K

Kx ..……………........................ Dxx
- ............................................... -
- ............................................... 5
Dxx .......................................... x

.................... -
.................... -
.................... -
.................... Axxxx

WE grają 3nt. Obrona wzięła 3 lewy.
S gra asa trefl, N dokłada 2kier.

Jaki wynik rozdania, Mariusz orzekasz?

_________________
Pozdr.
T.


3 października 2021, o 17:25
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Dołączył(a): 19 listopada 2009, o 20:37
Posty: 722
Post Re: Ile lew ?
Znalazłem jakiś przepis , ale czy aktualny ?

64. POSTĘPOWANIE PO UPRAWOMOCNIENIU FAŁSZYWEGO RENONSU

A. Rekompensata w następstwie uprawomocnienia fałszywego renonsu

Gdy nastąpiło uprawomocnienie fałszywego renonsu:

1. Jeżeli lewa, w której miał miejsce fałszywy renons została wzięta przez wykraczającego to po zakończeniu rozgrywki lewę z fałszywym renonsem oraz jedną spośród lew później wziętych przez stronę wykraczającą, przekazuje się stronie niewykraczającej.

2. Jeżeli lewa, w której nastąpił fałszywy renons, nie została wzięta przez gracza wykraczającego, wówczas, jeśli strona wykraczająca wzięła tę czy też którąś z następnych lew, to po zakończeniu rozgrywki jedną z tych lew przekazuje się stronie niewykraczającej.

B. Brak rekompensaty

Rekompensata za uprawomocniony fałszywy renons według punktu A nie przysługuje, jeżeli:

1. Strona wykraczająca nie wzięła lewy, w której miał miejsce fałszywy renons, ani żadnej następnej w danym rozdaniu.

2. Był to kolejny fałszywy renons w tym samym kolorze popełniony przez tego samego gracza. Może mieć zastosowanie przepis 64C.

3. Fałszywy renons został popełniony przez niezagranie karty odsłoniętej i leżącej na stole, czy też należącej do wyłożonej ręki - także karty dziadka.

4. Zwrócono uwagę na fałszywy renons dopiero po zgłoszeniu zapowiedzi przez gracza strony niewykraczającej w następnym rozdaniu.

5. Zwrócono uwagę na fałszywy renons dopiero po zakończeniu rundy.

6. Fałszywy renons został popełniony w dwunastej lewie.

7. Obie strony popełniły fałszywy renons w tym samym rozdaniu.

C. Odpowiedzialność sędziego za zachowanie sprawiedliwości

Jeżeli sędzia uzna, że uprawomocniony fałszywy renons - także taki, za który nie przewidziano rekompensaty - naraził stronę niewykraczającą na straty niedostatecznie wyrównane przez postanowienia niniejszego przepisu, to powinien orzec wynik rozjemczy.

Dla celów niniejszego przepisu lewa wzięta w dziadku nie jest lewą wziętą przez rozgrywającego.


3 października 2021, o 20:59
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Dołączył(a): 20 maja 2009, o 20:25
Posty: 72
Post Re: Ile lew ?
Ten drugi przykład, o którym piszesz jest nieco inny.
Tutaj korzystamy z przepisu 64C (cytowanego przez Mietka), ponieważ dzięki popełnieniu fałszywego renonsu obrona wzięłaby już wszystkie lewy. W takim przypadku sędzia ustala co by się działo gdyby fałszywego renonsu nie było i taki orzeka wynik.
Ważne jest zawsze także stwierdzenie, czy fałszywy renons został popełniony z gapiostwa czy też z cwaniactwa wykraczającego (bo może rozgrywający nie zauważy). Wtedy podpada to dodatkowo pod przepis 72C
"Jeżeli sędzia ustali, że wykraczający w chwili popełniania nieprawidłowości mógł zdawać sobie sprawę, że ta nieprawidłowość może wyrządzić szkodę stronie niewykraczającej, należy nakazać kontynuowanie licytacji i rozgrywki (jeśli nie jest zakończona). Po zakończeniu rozgrywki sędzia orzeka wynik rozjemczy, jeśli uzna, że strona wykraczająca odniosła korzyść poprzez to wykroczenie".
W skrajnym przypadku za takie działanie można mieć nawet sprawę dyscyplinarną.


3 października 2021, o 21:38
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Dołączył(a): 19 listopada 2009, o 20:37
Posty: 722
Post Re: Ile lew ?
Ok
Mamy rzeczony przepis , wróćmy więc do zdarzenia i rozdania z początku,

załóżmy , że po dołożeniu pika do asa trefl obrońca potraktował partnera poważnie i nie odwrócił w trefla , bo partner przecież trefli nie ma
obrońca gra pika do singlowego asa w stole ( może przeoczyłem jakiegoś kiera ?? )
rozgrywający deklaruje 8 lew i wzywa sędziego , na podstawie wyżej cytowanego przepisu obrona oddaje lewę fałszywego renonsu
czyli wynik +1

teraz porównajmy działanie tego samego przepisu na 2 różnych stołach dla tego samego wykroczenia

-na stole pierwszym obrona wykorzystała do końca profit z fałszywki
sędzia przywraca rzekomą "sprawiedliwość " ( nie wiem dla kogo ?? )
czyli wynik +100 dla obrony
-na drugim stole obrona nie wzięła żadnej nie należnej im lewy , więc została ukarana lewą kary
wynik +150 dla rozgrywającego

Mamy to samo wykroczenie , a różnica 2 lew !!!
Na czym ma polegać owa sprawiedliwość , o której piszą autorzy tegoż przepisu ??


4 października 2021, o 17:42
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lutego 2010, o 21:48
Posty: 765
Post Re: Ile lew ?
Nie obrona wzięła lewę fałszywego renonsu, tylko konkretny wykraczający (fałszywy Renonsowicz) wziął lewę.
Nie ma „zwrotu”

_________________
Pozdr.
T.


4 października 2021, o 21:24
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Dołączył(a): 19 listopada 2009, o 20:37
Posty: 722
Post Re: Ile lew ?
Lewę fałszywego renonsu wzięła strona wykraczająca , stąd na obu stołach jest 1 lewa zwrotu dla strony niewykraczającej

przepis 64 , A , pkt 2


4 października 2021, o 21:41
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik

Dołączył(a): 19 listopada 2009, o 20:37
Posty: 722
Post Re: Ile lew ?
Wnioski są dość proste , aczkolwiek niesympatyczne
jeśli zauważyłeś że popełniłeś fałszywkę i nie możesz już jej sprostować bez kary !
to wówczas zrób jeszcze przynajmniej ze dwie , najlepiej atutowe
przebijaj co tylko się da ,
zostanie wezwany Pan Sędzia , wyciągnie cytowane przepisy , przywróci w rozdaniu wspomnianą wcześniej SPRAWIEDLIWOŚĆ , ---CZYLI unikniesz kary 1 lewy za fałszywkę !!!

!!!!!!!!!!!!!!!!!!!


5 października 2021, o 22:02
Zobacz profil Wyślij e-mail
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 9 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL