Teraz jest 18 czerwca 2018, o 08:18


Regulamin działu


Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum.
Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej
czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.

Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.



Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 
 Może znowu trochę o brydżu 
Autor Wiadomość
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 września 2008, o 20:56
Posty: 613
Post Może znowu trochę o brydżu
Poprzednie rozdanie było zbyt łatwe dla naszych asów.
Może z poniższym już tak łatwo nie pójdzie.
Mecz, poważna gra, my po partii, opsy przed. Licytacja:

My ___ Ops1 _ Partner _ Ops2
1H ____ 2H ___ 3S ____ 4S
pas ___ pas ___ 5H ____ Ktr
pas .....

Jak rozgrywamy po wiście A pik (2H dwukolorówka Michaelsa tzn. minimum 5-5 piki i młody, 3S splinter).

D 5 2 ______________ ---
D W 5 4 2 __________ K 10 9
A K 6 ______________ W 8 5 3
6 3 ________________ A K W 7 5 4

Podpowiedź: jak w poważnym meczu nas kontrują, to raczej mają ku temu poważny powód.

A


11 grudnia 2017, o 21:02
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lutego 2010, o 21:48
Posty: 564
Post Re: Może znowu trochę o brydżu
Jeżeli ma to być wygrywalne, to ten u góry musi mieć kara.
Póki co brakuje mi numerków kierowych :(, oczywiście dzielą się do zera. :(
1. Bijemy
2. Do ręki karem
3. Bijemy pika
4. A trefl
5. K trefl
6. Bijemy trefla
7. Bijemy pika
8. W trefl... - S zapewne podkłada 6 H - jak żyć, Panie premierze...

_________________
Pozdr.
T.


11 grudnia 2017, o 23:19
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 września 2008, o 20:56
Posty: 613
Post Re: Może znowu trochę o brydżu
Zgadłeś - dzielą się do zera :(
Po pierwsze do ilu lew doliczyliśmy się tak grając?
Po drugie jeżeli tak grasz, to w lewie 5-tej - S (ten od dwukolorówki z pikami i karami) dokłada damę.

Czy nadal grasz bez zmian, czy może jednak inaczej?

A


12 grudnia 2017, o 08:13
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lutego 2010, o 21:48
Posty: 564
Post Re: Może znowu trochę o brydżu
Zamiarowałem wziąć 3 bitki w stole, 2 trefle, 2 kara i ... 4kiery w ręce
Jak odpada dama trefl, to zamiaruję karo mniej, trefla więcej:
1. bijemy
2. karo do asa
3. A trefl
4. K trefl
5. W trefl - spuszczamy karo
6. trefl - dokładamy adekwatnie do tego co S. co się da nadbijamy
7. pik ubity
8. trefl - jak 6
9. pik ubity
10. trefl... i jakoś pójdzie

Wszystko powyższe z założeniem, że wrogi mają: N 6052, S 4513
No i oczywiście ZERO! szans żebym to wymyślił przy stole.
Tutaj jest to problem - znaczy IDZIE :) trza szukać.

_________________
Pozdr.
T.


12 grudnia 2017, o 21:42
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 10 września 2008, o 20:56
Posty: 613
Post Re: Może znowu trochę o brydżu
Widzisz, co zrobiłeś innego niż za pierwszym razem zaproponowałeś?
Najpierw cofnąłeś się do ręki karem i przebiłeś pika przez co straciłeś przedwcześnie jedno bezcenne dojście do stołu do podgrywania atutów treflami.
Opcjonalnie nie musimy cofać się do ręki karem tylko od razu grać w 2-giej lewie trefle.

Może dopowiedzmy co jest po lewie 9-tej.
10. gramy trefla, (w ręku mamy 542 w atu i K karo, a wróg A83 atu i K pik). Jeśli N podbije się 8 lub A atu, to wyrzucamy K karo i musimy jeszcze wziąć dwie lewy, jak przebije 3 atu to nadbijamy i gramy K karo, musimy jeszcze wziąć jedną lewę.

Myślę, że jest to do wymyślenia przy stole na zasadzie, atu na pewno dzieli się 5:0, a zatem jedyny układ dający wygraną to 2-ga dama trefl w cięciu i składy jak napisałeś.

Jeszcze pytanie:
1. Czy kontakt szedł po każdym wiście (jeżeli gramy od kierów)?
2. Czy gdybyśmy grali z drugiej ręki to istniał wist obkładający?

Ręka kontrowszczyka: K10xx, A8763, x, 10xx.

A


12 grudnia 2017, o 22:23
Zobacz profil Wyślij e-mail
użytkownik
Avatar użytkownika

Dołączył(a): 25 lutego 2010, o 21:48
Posty: 564
Post Re: Może znowu trochę o brydżu
w_adam napisał(a):
Widzisz, co zrobiłeś innego niż za pierwszym razem zaproponowałeś?
Najpierw cofnąłeś się do ręki karem i przebiłeś pika przez co straciłeś przedwcześnie jedno bezcenne dojście do stołu do podgrywania atutów treflami.
Opcjonalnie nie musimy cofać się do ręki karem tylko od razu grać w 2-giej lewie trefle.

1. Zmieniły mi się preferencje :lol:
2. i w 3. nadal? :roll:
w_adam napisał(a):

Myślę, że jest to do wymyślenia przy stole na zasadzie, atu na pewno dzieli się 5:0, a zatem jedyny układ dający wygraną to 2-ga dama trefl w cięciu i składy jak napisałeś.

Do wymyślenia może i jest, nawet przy stole. Napisałem, że ja NA PEWNO bym tego nie wymyślił. Pewnie jak chłop na podział 4-1. Tym bardziej, że gra na 5-0 to rolka czapy, przy zastanym 4-1
w_adam napisał(a):
Jeszcze pytanie:
1. Czy kontakt szedł po każdym wiście (jeżeli gramy od kierów)?
2. Czy gdybyśmy grali z drugiej ręki to istniał wist obkładający?

Ręka kontrowszczyka: K10xx, A8763, x, 10xx.

1. chyba po każdym
2. as kier i ... w 2. sztychu pik/redukuje dojście do stołu no i jest skrótem uniemożliwiającym ew. atutowanie/, albo karo/odcina rękę(do odatutowania)/

_________________
Pozdr.
T.


12 grudnia 2017, o 22:56
Zobacz profil Wyślij e-mail
Wyświetl posty nie starsze niż:  Sortuj wg  
Utwórz nowy wątek Odpowiedz w wątku  [ Posty: 6 ] 


Kto przegląda forum

Użytkownicy przeglądający to forum: Brak zalogowanych użytkowników i 2 gości


Nie możesz rozpoczynać nowych wątków
Nie możesz odpowiadać w wątkach
Nie możesz edytować swoich postów
Nie możesz usuwać swoich postów
Nie możesz dodawać załączników

Skocz do:  
cron
Powered by phpBB © phpBB Group.
Designed by Vjacheslav Trushkin for Free Forums/DivisionCore.
Przyjazne użytkownikom polskie wsparcie phpBB3 - phpBB3.PL