|
Teraz jest 11 kwietnia 2026, o 18:54
|
Regulamin działu
Zarząd KPZBS informuje, że nie ponosi odpowiedzialności i w żaden sposób nie ingeruje w treść wypowiedzi umieszczanych przez użytkowników na Forum. Zastrzega sobie jedynie prawo do usuwania, w ciągu 24 godzin, listów o treści reklamowej, sprzecznej z prawem, wzywających do nienawiści rasowej, wyznaniowej, etnicznej czy też propagujących przemoc oraz treści powszechnie uznanych za naganne moralnie, społecznie niewłaściwe i naruszających zasady Netykiety.
Przypominamy, że osoby zamieszczające opinie, o których mowa powyżej, mogą ponieść za ich treść odpowiedzialność karną lub cywilną.
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|
Finał Eliminacji Wojewódzkich do MPP 2026 - komunikat
| Autor |
Wiadomość |
|
bydmario
użytkownik
|
 Finał Eliminacji Wojewódzkich do MPP 2026 - komunikat
Cześć,
Dot. komunikatu o kwalifikacjach do półfinału MPP Open 2026. Mam kilka punktów do doprecyzowania oraz propozycję.
1. Data turnieju W treści jest „sobota 14 marca 2025 r.” – to był piątek w ubiegłym roku. Proszę o sprostowanie: sobota, 14 marca 2026 r. i aktualizację komunikatu.
2. Kiedy zapadła decyzja? Proszę o datę podjęcia decyzji przez Zarząd (jeśli to możliwe, również informację o stosunku głosów).
3. Równość dostępu do dofinansowania – skąd mój post? Z uwagi na późną publikację zasad część z nas ma już zaplanowane zobowiązania. W moim przypadku finał MPP Open przypada na majówkę, standardowo corocznie mam wówczas swoje prywatne MPP tj. urlop nad morzem – dlatego nie startuję w finałach i nie umawiam się na eliminacje z Partnerami planującymi grę w finale MPP Open. Sedno problemu: nawet jeśli para uzyska wysokie miejsce, a jedna osoba z góry nie może skorzystać z dofinansowania (majówka), wsparcie – przypisane do pary – w praktyce nie jest do wykorzystania.
Proszę o (nie wnoszę, to nie oficjalne pismo do Zarządu) pozostawienie oddzielnych eliminacji w 2026 r., a łączenie z MWP wdrożyć od 2027 r. z odpowiednim wyprzedzeniem. Alternatywnie o rozpatrzenie możliwości przyznania dofinansowania jednej osobie z pary, jeżeli druga z góry nie może wziąć udziału w półfinale centralnym (majówka) w obecnym modelu łączenia kwalifikacji z MWP. Potwierdzenie mogłoby następować oświadczeniem przy protokole/zgłoszeniach.
Pozdrawiam, Mariusz Bielski
_________________ Mariusz Bielski - bydmario
|
| 6 marca 2026, o 11:28 |
|
 |
|
Mariusz_Z
użytkownik
|
 Re: Finał Eliminacji Wojewódzkich do MPP 2026 - komunikat
Ad 1. Dziękuję za wskazanie błędu. Turniej odbędzie się oczywiście 14 marca 2026 r. Ad 2. Decyzja została stosunkiem głosów 4:2 (jeden niezdecydowany). Głosowanie zakończyło się w środę 4 marca. Ad 3. Ogłoszenie organizacyjne MPP ukazało się na stronie PZBS 25 lutego, więc dużo czasu nam nie dano. Nie ma tym razem dodatkowego dofinansowania (brak sponsora, brak dodatkowego turnieju). Mamy trzy miejsca w półfinale MPP i te zostaną rozdzielone. Decyzja została podjęta przez Zarząd KPZBS i obowiązuje. Turniej finałowy cieszy się coraz mniejszą popularnością (ostatnio 22 pary) i to jest też dodatkowy argument za zmianami poczynionymi w tym roku. Z uwagi na konieczność zgłoszenia par awansowych do 21 kwietnia - nie znaleźliśmy lepszego terminu na rozegranie turnieju finałowego. Proszę popatrzeć do kalendarza. Gdyby miał być to osobny turniej - byłoby ciężko znaleźć sensowną datę.
Pozdrawiam Mariusz Żurek
|
| 6 marca 2026, o 12:10 |
|
 |
|
majraj
użytkownik
|
Dzien dobry
dla mnie to brzmi bardzo naturalnie Mistrzowie KP jadą na Mistrzostwa Polski
Pozdrowienia
/Jarek
|
| 6 marca 2026, o 14:40 |
|
 |
|
wuj1976
użytkownik
|
bydmario napisał(a): 3. Równość dostępu do dofinansowania
Jakiego dofinansowania?
_________________ Krzysztof Dzierżak
|
| 6 marca 2026, o 14:51 |
|
 |
|
bydmario
użytkownik
|
wuj1976 napisał(a): bydmario napisał(a): 3. Równość dostępu do dofinansowania
Jakiego dofinansowania? być może jestem w "mylnym błędzie" ale czy nie było do tej pory takiego wsparcia dla par?
|
| 6 marca 2026, o 15:13 |
|
 |
|
w_adam
użytkownik
|
Dofinansowanie, o ile pamiętam ostatnie lata, zawsze było, i było mocnym akcentem zachęcającym do uczestnictwa w MPP. W związku niestety z dużymi kosztami uczestnictwa w MPP nie jest niestety takie atrakcyjne. Zgadzam się z Mariuszem (prezesem), że rozgrywanie osobnego turnieju eliminacyjnego mija się z celem.
Pozdr A.
|
| 7 marca 2026, o 11:33 |
|
 |
|
bydmario
użytkownik
|
Trochę się nie zgadzam — i piszę to serio, bez złośliwości; zależy mi, i zakładam nie tylko mi, na przewidywalności zasad. MPP odbywają się co roku, więc naturalne jest, by i eliminacje regionalne miały stałe, przybliżone w czasie miejsce w kalendarzu.
Jako że na 2026 kroki zostały już podjęte, proszę o rozważenie na 2027: zanim nastąpi zawieszenie kalendarza (tj. publikacja wersji roboczej na stronie KPZBS), Zarząd po konsultacji z organizatorami wybiera jeden z turniejów GP (marzec–kwiecień) jako eliminacje do MPP. – nie dokładamy nowej imprezy – korzystamy z istniejącego GP; – ranga GP z reguły podbija frekwencję (długa fala); – pary mogą dobrać się z wyprzedzeniem (ja np. umawiam się na wiele turniejów już w styczniu na kilka miesięcy wprzód i - tak sądzę - nie jestem tutaj wyjątkiem). Byłby to kompromis minimalizujący kolizje planów.
Wątku dofinansowania nie poruszam już — i tak mnie nie dotyczy. Choć, jak mawiał pewien agent (i, chyba jednorazowo, brydżysta): „nigdy nie mów nigdy”.
|
| 8 marca 2026, o 09:47 |
|
 |
|
wuj1976
użytkownik
|
Skoro ma być tak jak zawsze, bo takie podejście według mnie tu wybrzmiewa to... Tradycyjnie był to termin umieszczany przez PZBS dla wszystkich województw - vide kalendarz 2025, 2024 i wcześniejsze. W tym roku tak się nie stało. Dodatkowo organizator MPPOpen zamieścił komunikat początkowy 25.02.2026 dopiero po interwencji jednego z piszących w tym wątku. Zatem - serio i bez złośliwości - wszelkie propozycje należy w pierwszej kolejności zgłaszać do Wielkopolskiego ZBS.
_________________ Krzysztof Dzierżak
|
| 9 marca 2026, o 07:03 |
|
 |
|
|
Strona 1 z 1
|
[ Posty: 8 ] |
|